Quantcast
Channel: Vacatures op Gemeentebanen
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10780

Sectorhoofd Personeel en Organisatie - Gemeente Eindhoven

$
0
0

 

De Organisatie

De Gemeente Eindhoven is een ambitieuze gemeente van ongeveer 220.000 inwoners. Eindhoven, als vijfde stad van Nederland, maakt een forse ontwikkeling door. Steeds meer is de gemeente Eindhoven een samenwerkingspartner, onderdeel van een hybride netwerkorganisatie die zich beweegt op verschillende schaalniveaus. Van straat-, buurt- en wijkniveau tot speler in het mondiale veld. Eindhoven maakt, met Brainport als tweede economische regio van Nederland, een schaalsprong. De rol en positie van Eindhoven op het nationale en internationale podium is de afgelopen jaren versterkt. Het Triple Helix samenwerkingsmodel wordt geroemd en gekopieerd in binnen- en buitenland. Het economisch belang van de regio Eindhoven voor de Nederlandse economie is groot. Deze ontwikkeling zet door. De komende jaren mag daarom een verdere verbreding en verdieping van samenwerkingsverbanden op nationale en internationale schaal verwacht worden.

Tegelijkertijd is er sprake van regionalisering. In de regio ontstaat ook noodzaak voor groei en intensivering van de samenwerkingsverbanden. Een goede samenwerking en harmonieuze verhouding tussen stad en ommeland is een voorwaarde om geloofwaardig op een hoger schaalniveau te opereren. We krijgen in toenemende mate te maken met integrale vraagstukken. De maatschappelijke vraagstukken zijn en worden steeds complexer doordat er zowel technische, bestuurlijke, politieke, economische als sociale kanten aan zitten. Vraagstukken moeten vanuit de verschillende invalshoeken worden benaderd. Wij zullen antwoorden moeten vinden vanuit de samenleving, dus van buiten naar binnen, en in nauwe cocreatie en samenwerking met betrokken partijen.

Daarbij komt dat de technologische ontwikkelingen snel gaan. Er ontstaat in snel tempo een situatie dat iedereen met iedereen verbonden is en,dat overal digitale activiteiten kunnen plaatsvinden. Deze technologische ontwikkelingen hebben impact op de manier waarop er in de stad gewoond, gewerkt en geleefd wordt, maar ook op de manier van werken in de gemeentelijke organisatie. Er ontstaan nieuwe producten en diensten, nieuwe manieren van organiseren en samenwerken en nieuwe omgangsvormen.

Die opgaven van de stad stellen ons als organisatie voor opgaven van positioneren en organiseren. Onze rol als overheid verandert. Het vraagt dat wij ons nadrukkelijk oriënteren op het deelnemen aan en waar nodig organiseren van samenwerkingsverbanden. Een top-down rol wordt steeds minder vanzelfsprekend. Naarmate vraagstukken complexer en meer ‘ontembaar’ zijn, zullen we als gemeente moeten opereren als partner in een vitale coalitie rondom specifieke vraagstukken. Ook private en semipublieke partijen zullen in de toekomst onderdeel gaan uitmaken van dergelijke coalities.

Burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties nemen meer ruimte om hun positie in de samenleving vorm te geven en/of maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Nieuwe regelingen zijn nodig in plaats van of aanvullend op traditionele sturing, op subsidiestromen en bestuurlijke afspraken met medeoverheden. Wij zullen ons anders moeten gaan verhouden tot bestaande en nieuwe spelers in het publieke domein. En dat zal leiden tot een toenemend spanningsveld tussen de horizontale en verticale wereld. Dit spanningsveld leidt wat de gemeente Eindhoven betreft in de komende tijd tot een verschuiving, van hiërarchisch denken in kolommen naar netwerkdenken. Van een verticale naar een meer horizontale overheid. Dit vraagt om verandering binnen de organisatie, van strakke sturing naar een stevige vertrouwensbasis. We laten meer aan de burgers en samenwerkingspartners over in de komende jaren. Wat we van burgers en partners verwachten, moeten we ook van de eigen organisatie verwachten. Eigen verantwoordelijkheid, zelfredzaamheid, uitgaan van eigen kracht.

Het economische tij waarin we verkeren maakt dat we niet alleen vanuit kwaliteitsoverwegingen inzetten op verandering in onze organisatie en de manieren van werken van onze medewerkers, maar ook vanuit financiële overwegingen. Onder de titel “ Route 2014” investeren we in een slanke, slagvaardige, flexibele en efficiënte organisatie voor de toekomst. En die toekomst begint nu.

In dit complexe en interessante speelveld wordt van de sector P&O veel verwacht.


De Sector

De huidige doelstelling van de sector P&O komt tot uitdrukking in de missie en visie van de sector:

Missie:
P&O, dé partner die mens en organisatie verbindt

Visie:
P&O zorgt dat de gemeente Eindhoven haar bestuurlijke en organisatorische doelen bereikt door het optimaal benutten van het menselijk kapitaal. Daartoe verbinden we de doelstellingen van de organisatie en van de individuele medewerkers, zodat deze optimaal op elkaar afgestemd zijn en elkaar versterken. Hiervoor leveren we instrumenten, producten, diensten en adviezen die van hoogwaardige kwaliteit en state-of-the-art zijn. We hebben daarbij oog voor:

  • Organisatieontwikkelingen in balans met persoonlijke ontwikkelingen: de juiste medewerker op de juiste plaats;
  • Effectiviteit en efficiency van de gemeente Eindhoven in algemene zin en van P&O in het bijzonder.

En we houden rekening met:

  • De belangen van de burger
  • De politiek-bestuurlijke context
  • De wensen van onze (interne) klant

Persoonlijk contact en bereikbaarheid staan bij ons hoog in het vaandel.

De sector P&O staat voor de ondersteuning van de ambtelijke en politieke leiding inzake de sturing van het HRM beleid. De sector adviseert en ondersteunt directieraad, sectorhoofden en afdelingshoofden. En formuleert, waar nodig, beleidskaders voor de ontwikkeling en implementatie van het gemeentelijke personeelsmanagement, managementontwikkeling, organisatieontwikkeling en de advisering over toedeling van personele middelen. Uitgangspunt daarbij is dat we zo min mogelijk beleid formuleren op lokaal niveau en zoveel mogelijk aansluiten bij landelijke kaders of samen met partners beleidslijnen ontwikkelen.

De sector P&O omvat momenteel de volgende beleids- c.q. /taakvelden:

  • kaderstelling, innovatie en ontwikkeling op het P&O beleidsterrein (met inbegrip van functiewaardering, arbeidsvoorwaarden en rechtspositie, arbo, reïntegratie & verzuim, bedrijfshulpverlening en Veilige Publieke Taak);
  • beheer en coördinatie van het cyclische planning- en controlinstrumentarium op P&O gebied;
  • advies over opleidingen en trainingen voor het ambtelijk apparaat;
  • adviestaak richting bestuur, Directieraad, sectoren en afdelingen;
  • functioneel beheer van het personeelsinformatiesysteem;
  • bezwaar en beroep in ambtenarenaangelegenheden;
  • personeelsadministratie en –beheer;
  • salarisadministratie.


De sector P&O kent op dit moment drie afdelingen (totaal zo’n 56 fte/66 medewerkers, exclusief
stagiaires,trainees en TPD-ers):
1. De afdeling Ontwikkeling & Beleid: kernactiviteiten van deze afdeling betreffen advisering en ondersteuning van het gemeentelijk management op het gebied van organisatie- en arbeidsvoorwaardenbeleid, organisatie- en managementontwikkeling, opleidingsbeleid en personeelsopleidingen, functiewaardering, organisatieadvies, talentontwikkeling, arbobeleid, coördinatie bedrijfshulpverlening, Veilige Publieke Taak, stages en bezwaar&beroep en juridische advisering in ambtenarenzaken.
2. De afdeling Personeelsadvies. Kernactiviteit van deze afdeling betreffen ontwikkeling, advisering en
ondersteuning op het gebied van personeelsbeleid.
3. De afdeling P&O-backoffice. De kernactiviteiten bestaan uit werkzaamheden op het gebied van salarisadministratie, personeelsadministratie en–registratie, functioneel en technisch beheer P&O applicaties en inhuurcoördinatie.

De sector vervult naast deze reguliere taken een belangrijke rol in de organisatieontwikkelingen die staan beschreven onder de kop‘De Organisatie’. Zo heeft de sector de overkoepelende organisatievisie “ Weet Wat Werkt” geformuleerd die is omarmd als richtinggevend kader. Eind 2014 moeten grote transities in het sociaal domein en in het ruimtelijk domein grotendeels zijn gerealiseerd. Ruim 400 fte moet onze organisatie voor deze datum verlaten. Ook in het domein interne dienstverlening wordt ingezet op verandering en worden samenwerkingsvormen met andere partners verkend. Alle sectoren in de organisatie worden door Route 2014 geraakt en gemeentebreed wordt geïnvesteerd in de beoogde kwaliteitsslag en veranderopgave. De sector P&O speelt een cruciale rol als het gaat om het mogelijk maken van deze veranderingen. Ook wat betreft het omgevingsbewust maken van de medewerkers en het prepareren van de organisatie voor een meer netwerkgerichte werkwijze staat de sector P&O aan de lat.

De sector P&O, in de vorm van de procesmanager Route2014 en P&O-adviseurs, ondersteunt de Directieraad, de sectorhoofden en de afdelingshoofden om hun kwalitatieve en kwantitatieve opgaven in het licht van deze transitie tot een succes te brengen. Daarbij speelt de sector een grote rol bij het vormgeven aan de grote mobiliteitsopgave die met genoemde transities gepaard gaan. Hiertoe is het mobiliteitsbureau “Carrière2014” opgezet, die grotendeels wordt bemenst door medewerkers van de sector P&O. Recent is een programmamanager Persoonlijke ontwikkeling en Mobiliteit benoemd die de regie voert over dit project en hiertoe nauw zal samenwerken met (het MT van) de sector P&O.

Natuurlijk is en blijft de sector P&O er ook om leidinggevenden en medewerkers te ondersteunen op P&O gebied in de volle breedte vanuit de reguliere dienstverlening van de sector.“Tijdens de verbouwing blijft de winkel gewoon open”.

Tenslotte maakt de sector P&O zelf ook een transitie door. De sector ontwikkelt zich naar een kleinere,
hoogwaardige strategisch-tactische adviessector. Maar ook een sector die minder intern acteert en de blik vaker naar buiten richt, die aanhaakt bij actuele ontwikkelingen en deze vertaalt naar stappen ten behoeve van personeel en/of organisatie. Daarbij vervallen geen taken. Wel is het zo dat P&O processen efficiënter inricht, investeert in digitalisering en selfservice versterkt. Leidinggevenden moeten steeds meer in de positie komen om zelf invulling te geven aan het gemeentebreed gekozen uitgangspunt van integraal management.Tot slot is sprake van een krimp, omdat gewoonweg het personeelsbestand van de organisatie afneemt. De transitie van de sector P&O bevindt zich in de besluitvormingsfase. De oorspronkelijke planvorming met betrekking tot de structuur van de sector wordt opnieuw tegen het licht gehouden. Naar verwachting wordt in september 2013 een besluit genomen over het Organisatie-en Formatieplan van de sector. 

De functie

We zoeken een sectorhoofd voor de sector P&O voor de periode tot 1 juli 2015. We kiezen bewust voor een tijdelijke benoeming in deze functie. Deze keuze heeft alles te maken met de ontwikkelingsfase waarin de sector zich op dit moment bevindt. De transitie die de sector de komende jaren doormaakt is aanzienlijk en brengt mogelijk nieuwe inzichten ten aanzien van het profiel van het sectorhoofd P&O voor de langere termijn.
Onderdeel van de opdracht aan het nu tijdelijk te benoemen sectorhoofd P&O is dan ook het aanscherpen van het sectorhoofdprofiel dat over twee jaar de basis is voor werving van een sectorhoofd met benoeming voor onbepaalde tijd.

Van het nu te benoemen sectorhoofd verwachten we dat hij/zij zorg draagt voor:
 

  • een sector P&O die in beweging is en blijft, een werkomgeving waarin medewerkers gestimuleerd worden om leiderschap en eigenaarschap te tonen en waarin medewerkers met plezier hun beste kant kunnen laten zien;
  • sturing en leiding aan de kwaliteitstransitie (organisatieontwikkeling en veranderingsproces) en bezuinigingsopgave die voor en door de sector P&O is ingezet en deze met succes afrondt in de periode tot 1 juli 2015;
  • de visie hoe de sector zich ook na 1 juli 2015 moet ontwikkelen, met inbegrip van het verkennen van samenwerkingsrelaties, regionale samenwerking, netwerkversterking e.d. en met inbegrip van een helder, daarbij aansluitend, profiel voor het toekomstige sectorhoofd;
  • hoogwaardige advisering en invulling van de rol van sparringpartner op niveau voor de Directieraad en het Bestuur. In persoon, en middels inzet van deskundigheid en professionaliteit uit de sector;
  • adequate ondersteuning van de domeinen, sectoren en afdelingen in het kader van route 2014, zoals vanuit de strategisch-tactische adviesrol van P&O wordt verwacht. Hierbij verbindt hij/zij de vraagstukken van de stad met HRM- en organisatieontwikkelingsvraagstukken;
  • goede afstemming en samenwerking met de mobiliteitsmanager ten behoeve van een sterke en solide aanpak van de mobiliteitsopgave waar de organisatie voor staat;
  • versterking en bevordering van externe oriëntatie om belangen en mogelijke partners te identificeren, en onze positie en samenwerkingsstrategie te bepalen met het oog op vergroting van efficiency en effectiviteit;
  • de dagelijkse leiding van de sector en voortgang van de reguliere dienstverlening van de sector aan de organisatie en zo waarborgt dat de basis op orde blijft;
  • het ontwikkelen en aanbieden van P&O instrumentarium dat nauw aansluit bij de kwalitatieve en kwantitatieve behoeften van de organisatie en bijdraagt aan de realisatie van onze visie op de organisatie als verwoord in “ Weet Wat Werkt”;
  • goede afstemming met de directieraad en de directeur bedrijfsvoering in het bijzonder, over prioriteitstelling in te leveren producten, adviezen en ondersteuning, waardoor wederzijdse verwachtingen en afspraken helder zijn (invulling geven aan opdrachtgever-opdrachtnemerschap);
  • afstemming van producten van de sector P&O op producten van andere sectoren en in het bijzonder de sectoren in het domein Interne Dienstverlening;
  • voorzitterschap van het MT en daarnaast de rol vervult van HR-manager ten aanzien van de afdelingshoofden en de medewerkers in de staf die rechtstreeks onder het sectorhoofd zijn gepositioneerd;
  • de personele, financiële en materiele aspecten van beheer en bedrijfsvoering van de sector.
Het profiel 

  • Ruime ervaring met het begeleiden en leiden van (grote) veranderingsprocessen.
  • inzicht in het politieke en bestuurlijke krachtenveld en de maatschappelijke omgeving;
  • kennis van de bestuurlijke, beleidsmatige en strategische uitgangspunten inzake het beleidsveld van de sector;
  • kennis van en affiniteit met het werkveld van de sector P&O in brede zin;
  • vaardigheid in het omgaan met situaties waarin sprake is van tegengestelde, principiële en fundamentele belangen op het beleidsterrein van de sector;
  • vaardigheid in het formuleren, uitdragen en verdedigen van beleidsvisies en het doorzien van de reikwijdte en betekenis van deze visies voor de praktijk;
  • vaardigheid in het onderhandelen met verschillende overlegpartners waarbij een diversiteit aan (tegenstrijdige) politieke, bestuurlijke, economische en commerciële belangen een belangrijke rol kunnen spelen;
  • aantoonbare leidinggevende ervaring;
  • academisch werk- en denkniveau.
Ons aanbod 

We willen deze vacature invullen met een kandidaat die fulltime beschikbaar is (36 u/w).
Het maximum salaris is€ 6.090,- (schaal 14) bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. De functie zal worden aangeboden om te worden hergewaardeerd. Een toeslag is bespreekbaar.

Voor vragen over de functie kun je tot 5 augustus contact opnemen met Jaap Haenen, directeur Bedrijfsvoering, op nummer 040-2382834 of daarna met Paulien Pistor, Gemeentesecretaris, op nummer 040-2382122


Je kunt je sollicitatie tot uiterlijk 28 augustus 2013 digitaal via het systeem indienen.

Selectiegesprekken vinden plaats begin september. Een lid van de Ondernemingsraad maakt deel uit van de selectiecommissie. Een assessment kan onderdeel uitmaken van de procedure.

 

 Solliciteer direct bij gemeente Eindhoven

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10780

Trending Articles


Te koop: Hondsdraf 14, Delden


Te koop: Geermanstraat 31, Geesteren Ov


Te koop: Hanswinkel 17, Munstergeleen


Te koop: Geulstraat 24, Heerlen


Mineraal glas, flame fusion, Saffier glas


Te koop: Hartingstraat 150, Utrecht


marifoon kabel en antenne doormeten - door: Yellow Boat


13-05-2021 Henri Ruitenbeek 55j te Amersfoort


Pelzner Saffraanvink


Te koop: Oldenkotsedijk 29, Haaksbergen