De gemeente Beuningen biedt groei, groen en water, met behoud van cultureel historisch erfgoed. De gemeente zorgt voor ruim 25.000 inwoners en ligt in het rijk van Nijmegen. Zij strekt zich uit langs de zuidelijke oever van de Waal en bestaat naast Beuningen uit de dorpen Ewijk, Winssen en Weurt. De gemeentelijke organisatie is krachtig in beweging. Wij streven actief naar een hoge mate van toegankelijkheid richting inwoners. Intern streven wij naar korte, informele lijnen en veel ruimte voor creativiteit en vernieuwing. Kortom, uitdagen en uitgedaagd worden, met ruimte voor (persoonlijke) ontwikkeling. Belangrijke voorwaarden om resultaatgericht en dienstverlenend te werken. Durf jij de uitdaging aan en word jij onze nieuwe
Manager Afdeling Dienstverlening
Die klantgerichtheid weet te vertalen naar organisatie en medewerkers
Organisatiestructuur
De organisatiestructuur is onlangs ingrijpend veranderd. De nieuwe structuur kenmerkt zich door een platte organisatie met slechts twee hirarchische niveaus i.c. de gemeentesecretaris en de afdelingsmanager. De afdelingen zijn gevormd op basis van integraliteit; de taken die gezamenlijk voorzien in de behoeften en wensen van de klant zijn zoveel mogelijk in n afdeling ondergebracht.
Een afdeling wordt belast met de individuele dienstverlening aan de burger, in een andere afdeling worden alle taken ondergebracht die verband houden met beleidsmatige en beleidsondersteunende werkzaamheden met betrekking tot ruimtelijke en sociale ontwikkeling van de gemeente, een afdeling voor de beheers- en onderhoudswerkzaamheden en een afdeling is er voor de interne ondersteuning.
Binnen elke afdeling zijn meerdere teams gevormd. De teams functioneren in beginsel zonder functionele leiding. De vier afdelingsmanagers vormen samen met de gemeentesecretaris het managementteam.
Taken/verantwoordelijkheden
Deze afdeling richt zich op de dienstverlening, vanuit het gemeentehuis, op de individuele burger. De afdeling bestaat uit de teams publiekszaken, inclusief receptie en telefonisch informatiecentrum, vergunningen, toezicht en handhaving en sociale zaken (uitvoering WMO en WWB). Klantgerichtheid is hier het dominante organisatieprincipe. Klanten kunnen binnenkomen via de balie, de telefoon en digitaal. Er wordt binnen de afdeling geen beleid geformuleerd. Als een aanvraag (bijv. voor een bouwvergunning) niet past binnen de bestaande kaders en er een bredere afweging moet plaatsvinden, wordt de afdeling beleid daarbij betrokken (bijv. de planologische afweging bij een afwijking van het bestemmingsplan). De afdeling omvat ca. 39 ftes.
De taken en verantwoordelijkheden kunnen als volgt worden samengevat:
- Geeft hirarchisch leiding aan de afdeling;
- Is verantwoordelijk voor het personeelsmanagement binnen de afdeling;
- Is lid van het managementteam en draagt bij aan de strategische beleidsvorming en ontwikkeling van de organisatievisie;
- Is op de hoogte van bestuurlijke opgaven en maatschappelijke ontwikkelingen en adviseert de portefeuillehouder op strategisch/tactisch niveau;
- Hanteert een coachende stijl van leidinggeven en zorgt voor de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers;
- Is verantwoordelijk voor het functioneren van de afdeling en het bereiken van de gestelde doelen en resultaten;
- Schept voorwaarden om de medewerker optimaal te ondersteunen bij de uitoefening van zijn functie; treedt daarbij op als sparringpartner;
- Bevordert samenwerking van teams en medewerkers binnen en buiten de organisatie;
- Stelt jaarlijks het afdelingsplan op.
De aandacht van de manager zal in de eerste jaren uitgaan naar het lean vormgeven van de administratieve processen binnen de afdeling. Een efficinte en effectieve dienstverlening is uitgangspunt. Ook het genereren van stuur- en managementinformatie voor de afdeling beleid is een belangrijke doelstelling.
De uitvoering van het nieuwe beleid op het terrein van de zorg zal in de opstartfase ongetwijfeld vragen oproepen. Van de manager wordt probleemoplossend vermogen verwacht met oog op het bereiken van een situatie van structuur en overzicht.
Wij vragen
- Academisch werk- en denkniveau
- Ruime ervaring in een managementfunctie bij voorkeur opgedaan binnen de overheid;
- Visie op ontwikkelingen binnen het vakgebied;
- Ervaring met strategische advisering in een politiek/bestuurlijke omgeving.
De competenties coachen, verantwoordelijkheid, creativiteit, visie en omgevingsbewustzijn worden essentieel geacht voor een goede functievervulling (uit: competentiebox gemeenten van het A&O fonds gemeenten).
Arbeidsvoorwaarden
De 36-urige functie is voorlopig ingedeeld in de HR21 normfunctie strategisch manager II. Het salaris van de daarbij behorende functieschaal 13 bedraagt maximaal 5.594,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek.
Solliciteren
Reageren kan tot 12 maart 2015. Als je belangstelling hebt voor deze functie laat dan een brief met CV achter op onze sollicitatiepagina: http://vacature.onlinevacatures.nl/?vid=45637.
Meer informatie
Voor nadere informatie over de functie kun je terecht bij de gemeentesecretaris, mevrouw D. Kocken, tel. 14 024. De organisatievisie, het organisatieplan en de profielschets kun je opvragen bij Suzanne Rademaker van de afdeling P&O, e-mail s.rademaker@beuningen.nl.
Aan de procedure is een assessment en/of persoonlijkheidsonderzoek verbonden.
Deze vacature wordt tegelijkertijd intern open gesteld. Bij gebleken gelijke geschiktheid gaan interne kandidaten voor.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld!