Haarlemmermeer is een van de grootste gemeenten in Nederland met 143.000 inwoners. 18.500 hectare land, opgebouwd uit 26 kernen levert een gebied vol spannende contrasten op. We hebben weidse landschappen en boerenland en indrukwekkende stedelijke architectuur en hightech multinationals. En niet te vergeten Schiphol. We zijn een jonge gemeente, maar hebben tegelijk een rijke historie, onder andere terug te vinden in de Stelling van Amsterdam met haar 19e eeuwse gemalen. Haarlemmermeer is volop in ontwikkeling. Het is een dynamische plek waar mensen graag willen wonen, werken en recreëren. Het is hier groen en stads tegelijk.
Het bouwen aan Haarlemmermeer en het managen van onze organisatie vraagt om gedrevenheid. Heb jij dat, in combinatie met resultaatgerichtheid, dan pas je goed bij ons. En bij onze ambitie om een van de beste servicegemeenten van Nederland te worden. Daar hebben we professionele
mensen bij nodig, die midden in de maatschappij staan. We bieden je alle kansen om je breed te ontwikkelen, hebben interessante arbeidsvoorwaarden en bieden iedere dag een andere werkvloer.
De functie
Cluster HRM
De cluster HRM (31 medewerkers) bestaat uit de teams: HRM-advies, de Personeels- en salarisadministratie (PSA) en een Flexpool voor interim-managers. De cluster ontwikkelt strategisch en tactisch concernbreed HRM-beleid en levert tijdelijke managementcapaciteit. Daarnaast adviseert en ondersteunt de cluster HRM het management op het gebied van de vertaling van het HRM-beleid naar de dagelijkse praktijk. De cluster signaleert proactief vanuit de eigen expertise HRM-ontwikkelingen in relatie tot de organisatieontwikkeling en -doelstellingen. De cluster HRM kenmerkt zich door een warme entourage in een stormachtige omgeving en gedreven collega's die zich verbonden voelen met de organisatie.
De cluster HRM heeft een afstudeeropdracht met de volgende vraag: Wat zijn de gevolgen van digitalisering van het werk voor medewerkers?
De verwachtingen van burgers en bedrijven ten aanzien van gemeenten veranderen. De dienstverlening moet sneller, transparanter en toegankelijker en zo mogelijk 24 uur per dag, 7 dagen in de week. De gemeente ontwikkelt zich naar een klantgerichte organisatie die niet vanuit de regelgeving maar meer en meer vanuit het perspectief van de samenlevingwerkt. Verbetering van de dienstverlening en efficiëntere processen zijn onderwerpen die bij gemeenten hoog op de agenda staan. Een elektronisch loket en klantcontactcentrum zijn voorbeelden van oplossingen die daaraan moeten bijdragen. Voor zowel de externeals interne processen geldt dat ze steeds meer gedigitaliseerd worden. In het laatste geval wordt dan meer vanuit het perspectief van de manager of medewerker gewerkt.
Kortom. Nederlandse gemeenten zijn volop bezig met digitalisering, maar de weg daar naartoe is complex. Het realiseren van de digitale gemeente heeft niet alleen invloed op de technische aspecten, maar vooral op werkprocessen, personeel, organisatie en cultuur. Deze ?zachte' factoren zijn cruciaal voor een succesvolle implementatie, maar worden vaak onderbelicht.
Om de weg naar invoering van de e-overheid succesvol te laten verlopen, is inzicht in de concrete gevolgen van digitalisering voor de organisatieessentieel. In het bijzonder geldt dit voor de personele gevolgen. Uit onderzoek blijkt dat een randvoorwaarde voor een succesvolle invoering van digitalisering, is dat weerstanden bij medewerkers worden weggenomen.
Je profiel
De afstudeeropdracht: Wat zijn de gevolgen van digitalisering van het werk voor medewerkers?
De afstudeeropdracht die wij aan een (vierdejaars)stagiair willen geven is:
- Doe onderzoek naar de consequenties (en ervaringen) van digitalisering van interne processen. Wat voor gevolgen heeft dat voor medewerkers van bedrijfsvoeringsafdelingen (zoals HRM, Financiën, Facilitaire Dienst, ICT, enzovoort). Dus welke consequenties heeft digitalisering van de interne werkprocessen voor het takenpakket en de gevraagde vaardigheden, gedragingen en competenties van medewerkers van de bedrijfsvoeringsclusters;
- Geef suggesties op welke wijze we binnen de gemeente Haarlemmermeer deze ervaringen kunnen toepassen en om kunnen gaan met de consequenties;
- Geef concreet aan op welke manier het personeel moet worden betrokken bij digitaliseringstrajecten, zodat de gewenste veranderprocessen goed verlopen?
De opbouw van de afstudeeropdracht zien wij als volgt:
Deel 1: Een combinatie van een literatuuronderzoek aangevuld met een onderzoek bij bedrijven/organisaties die ervaring hebben met digitalisering en/of in het begeleiden van dit soort processen.
Deel 2: De vertaling van het onderzoek naar een concrete aanpak hoe toe te passen binnen de bedrijfsvoeringsclusters van de gemeente Haarlemmermeer.
Profielschets:
- Je zit in het vierde jaar van een HBO of WO opleiding en bent op zoek naar een afstudeerstage;
- Je hebt affiniteit met HRM en organisatie ontwikkeling;
- Je bent in staat om informatie overzichtelijk te presenteren;
- Je bent proactief en kunt goed zelfstandig te werk gaan;
- Je beschikt over een goed ontwikkeld analytisch vermogen.
Ons aanbod
Heb je interesse in deze stage en herken je jezelf in bovenstaande omschrijving? Wij ontvangen graag jouw reactie met een actueel cv, waarin je aangeeft wat jouw focus is, wat jou inspireert in deze functie en onze gemeente via onderstaande "solliciteer direct" button.
De sluitingsdatum van deze opdracht is 1 oktober 2013.
Contact Informatie
Klik HIER om direct te solliciteren.
Nadere informatie over deze vacature op te vragen bij Edwin Klaassen, 023-5677418.