- Inrichting en beheer deelnemersadministratie poortprogramma (aanmeldingen, rapportages, correspondentie verwerken).
- Planning trainingen en individuele begeleidingsgesprekken.
- Planning van afspraken voor de intake rechtmatigheid.
- Alle voorkomende werkzaamheden op het gebied van administratieve ondersteuning aan de rechtmatigheidsconsulenten en intakers.
- Versturen van uitnodigingen en aanspreekpunt zijn voor klant die contact opneemt i.v.m. de uitnodiging.
- Receptie-administratieve taken algemeen (beheer van de agenda, beantwoorden telefoon, ontvangen bezoekers etc.).
- Opmaken beschikkingen WWB/IOAW. 1 beschikking opmaken n.a.v. advies rechtmatigheidsconsulent en intaker (doelmatigheid).
Functie-eisen
Werk en denkniveau: MBO
Afgeronde opleiding: MBO 4 niveau gecombineerd met ruime administratieve werkervaring
Kennis en ervaring met het gebruik van geautomatiseerde systemen.
Kennis en ervaring met het werken met Excel
Kennis en ervaring met officemanagement
Competenties:
- Resultaatgericht
- Samenwerken (gericht op samenwerken en groepsresultaten)
- Positieve, representatieve en klantgerichte werkhouding
- Voortgangscontrole
- Flexibiliteit
- Goede communicatieve vaardigheden zowel schriftelijk als mondeling
- Accuraat en betrouwbaar
- Zelfstandig kunnen werken (organiseren/prioriteren)
- Kunnen werken in een dynamische omgeving en kunnen omgaan met de hectiek van adhoc werkzaamheden
Arbeidsvoorwaarden
Kandidaten komen in dienst via Payroll 18K en worde gedetacheerd .
Deze functie is ingedeeld in salarisschaal (aanloopschaal 5). Het salaris is afhankelijk van je ervaring en bedraagt minimaal € 1.608,- maximaal € 2.575,- bruto per maand op basis van 36 uur per week.
Contactinformatie
Voor vragen over de functie kun je contact opnemen met Marlie Bongaerts, telefoonnummer 013 542 8059. Voor overige vragen kun je bellen met het Servicepunt te bereiken tussen 07.30 en 17.00 uur via (013) 542 9898, onder vermelding van het vacaturenummer: WIN15-16e-17e.
Solliciteren kun je door hieronder op ´solliciteer´ te klikken.
De sollicitatiegesprekken worden eind november gepland.
Over Gemeente Tilburg
De Tilburgse organisatie is een netwerkorganisatie. Samenwerken met partners in de stad, in goed overleg naar de beste oplossingen zoeken, is voor de medewerkers van onze gemeente vanzelfsprekend. Ervoor zorgen dat de inwoners, bedrijven en bezoekers zich prettig en welkom voelen in de stad hoort tot de belangrijkste taken van onze medewerkers. Het spreekt voor zich dat de ambtelijke organisatie er voor moet zorgen dat de doelen van het stadsbestuur worden gehaald.
Wie ervoor kiest te solliciteren naar een functie bij de gemeente Tilburg maakt een goede keuze. Tilburg is een moderne, vooruitstrevende werkgever. Het is een platte organisatie en de sfeer is collegiaal en informeel. Er wordt hard gewerkt; iedereen gaat voor resultaat én voor kwaliteit. Alles moet betaalbaar blijven en achteraf zonder probleem kunnen worden verantwoord.
De gemeente Tilburg bestaat uit een directie met daaronder 19 afdelingen, elk met een eigen afdelingshoofd, en een Griffie.Voor meer informatie over de gemeentelijke organisatie en voor een organogram: www.tilburg.nl.
De afdeling Werk & Inkomen verleent diensten aan burgers of stuurt de activiteiten, die hiervoor worden ingekocht, aan. De kernactiviteiten zijn: matchen van de individuele vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, diagnose, re-integratie, inburgering, schuldhulpverlening en inkomensverstrekking. Meer dan 200 medewerkers zetten zich in om Tilburgse burgers sociaal te laten stijgen. De gemeente heeft een grote verandering doorgevoerd in de ondersteuning van burgers die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering. Tilburg wil haar aanpak aanzienlijk verbeteren door onder meer sterk werkgeversgericht te werken. De organisatie van afdeling Werk & Inkomen bestaat uit 4 clusters: Werkplein, Inkomen Handhaving en Diensten,
Werkgeversdienstverlening en Schuldhulpverlening.
De clusters zijn onderverdeeld in teams. Het cluster Werkplein is de plaats waar het eerste contact met de klant tot stand komt. Bij dit contact met de klant wordt vooral uitgegaan van de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van de klant. Tegelijkertijd blijft de Participatiewet een vangnet voor de burgers die niet in hun eigen inkomen kunnen voorzien. Het cluster Werkplein bestaat uit Team Werk en team uitkeringsbeoordeling.
Solliciteren
Sollicitaties ontvangen wij graag via onze sollicitatiepagina .