Nijkerk is een gemeente die volop bezig is met de ontwikkeling van de participatiesamenleving. Partnerschap en gezamenlijke verantwoordelijkheid staan centraal. Dit doen we op basis van de kernwoorden vertrouwen, verantwoordelijkheid en eigen kracht; dat geldt voor zowel onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen, als voor onze medewerkers. De gemeenteraad, het college van B&W en de organisatie doorlopen samen een cultuurverandertraject. Op dit moment is de organisatie volop in beweging om door stimulering van talentontwikkeling, zelfsturing, flexibiliteit, ondernemerschap van de medewerkers én het nieuwe werken als organisatie deze slag te maken.
Deze ontwikkelingen zijn momenteel in volle gang en leveren al eerste positieve ervaringen op.
Op dit moment loopt er een pilot met vier gebiedsteams. Voor deze teams zijn wij op zoek naar:
twee enthousiaste Coördinatoren
(2x32 uur, 36 uur is bespreekbaar)
Functie
Als coördinator van de gebiedsteams geef je leiding aan een groot aantal professionele hulpverleners, verdeeld over 2 teams. Deze professionals werken vanuit verschillende moederorganisaties en vormen zo een multidisciplinair team dat alle problematiek van 0 tot 100 jaar bespreekbaar maakt, vraagverheldering doet, door middel van triage de ernst van de problematiek inschat en adequate ondersteuning inzet (op-en afschalen). De medewerkers zijn T-shaped professionals (generalistisch aan de voorkant en deskundig aan de achterkant), ieder met een eigen aandachtsgebied. Waar mogelijk en passend, bieden de medewerkers zelf ondersteuning aan de inwoners. De professionals zijn bevoegd om door middel van indicatie zwaardere ondersteuning in te zetten. De uitgangspunten hierbij zijn 1 huishouden, 1 plan, 1 regisseur.
Bij crises maken de medewerkers van de gebiedsteams een veiligheidsplan en werken samen met o.a. Veilig Thuis en Jeugdbescherming Gelderland.
Op dit moment bevinden de 4 gebiedsteams zich nog in het beginstadium van de ontwikkeling naar een volwassen, integraal team dat efficiënt en effectief de juiste ondersteuning op het juiste moment kan organiseren. In dit traject wordt dagelijks geleerd in de praktijk en vindt bijsturing plaats waar dat nodig is.
Dit vraagt van een coördinator het volgende:
- meenemen en inspireren van professionals in deze pioniersfase: een coördinator die kan coachen en innovatieve ideeën heeft om gedragsverandering te bewerkstelligen en te borgen (zowel bij GT medewerkers als bij externe partijen);
- minimaal 5 jaar ervaring als leidinggevende in een dynamische en complexe omgeving;
- kennis van de hulpverlening en praktijkervaring op de deeldomeinen jeugd of volwassenen om zorginhoudelijk leiderschap te kunnen geven;
- spreken van de taal van de professionals en externe partijen met wie in samenspraak de noodzakelijke zorg en ondersteuning tbv de inwoners geleverd wordt;
- in staat zijn om de professionals op adequate wijze bij te staan in crisissituaties en waar nodig de coördinatie van dienstverlening over te nemen en de juiste partners aan te spreken op hun noodzakelijke bijdrage in de crisis;
- wederzijds sparringpartner zijn voor de beleidsmedewerkers die zich bezig houden met de Wmo en jeugdzorg;
- een kritische houding tav beleid en het kunnen voeden van beleid vanuit de praktijk, signalen daar neerleggen waar een oplossing gevonden kan worden;
- goede communicatieve vaardigheden om de gebiedsteams naar buiten en binnen op de juiste wijze te vertegenwoordigen;
- faciliteren van het team en het kunnen organiseren van datgene wat nodig is: afstemming met moederorganisaties, scholingsplan, ICT infrastructuur, opleveren van de juiste monitorgegevens;
- beschikken over een visie ten aanzien van vertrouwen in de professional en de rol/verantwoordelijkheid van de lokale overheid.
Salaris
Afhankelijk van opleiding en ervaring bedraagt het salaris maximaal€ 4.583,00 bruto per maand (schaal 11 bij volledig dienstverband). De duur van het dienstverband is vooralsnog voor een periode tot eind 2018. In 2018 vindt een evaluatie plaats van de GT’s op basis waarvan mogelijk omzetting van de aanstelling kan plaatsvinden naar onbepaalde tijd. Aanstelling vindt bij voorkeur plaats per 1 april 2016 en per 1 juli 2016.
Informatie
Wil je meer weten over deze functie, neem dan contact op met Iryna Batyreva (adviseur WMO) of Esther Grootnibbelink (teamleider Welzijn, Onderwijs & Burgerzaken) via telefoonnummer 14033.
Sollicitatie
Als je belangstelling hebt voor deze functie, dan kun je tot 28 januari a.s. 12.00 uur via e-mail naar gemeente@nijkerk.eu je sollicitatie sturen onder vermelding van vacaturenummer 201604.
De sollicitatiegesprekken zijn gepland op vrijdag 5 februari a.s. Indien u wordt uitgenodigd, zult u van ons uiterlijk op woensdag 3 februari a.s. via de mail hiervoor een uitnodiging ontvangen.