Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10780

Afstudeeronderzoek naar leefbaarheid - Gemeente Culemborg

Afstudeeronderzoek naar leefbaarheid

 

Leefbaarheid in de buurt is in de loop der tijd een belangrijk beleidsthema geworden. Voor bewoners is hun woonbuurt een plek waar ze zich thuis willen voelen, waar hun kinderen veilig over straat kunnen gaan en waar de nodige voorzieningen aanwezig moeten zijn. De directe woonomgeving is een plek waar bewoners en de overheid elkaar weten te vinden en gezamenlijke belangen hebben. Relatief kleine ingrepen kunnen soms veel effect hebben op de woonbeleving van bewoners. In andere buurten is méér nodig - en in ieder geval maatwerk. Bewoners in verschillende buurten bewonen niet alleen verschillende woningen in verschillende woonomgevingen, maar hebben ook verschillende persoonlijke kenmerken en variërende wensen over de inrichting van hun woonomgeving en aanpak van veiligheidsproblemen.


Om te weten hoe een buurt er voor staat en welke ingrepen gewenst zijn is onderzoek nodig, waarbij meestal de bewoners worden geraadpleegd. Dat kan op verschillende manieren.

De gemeente Culemborg heeft de afgelopen jaren de LeMon enquête (Leefbaarheids Monitor) van Rigo gebruikt. Deze leefbaarheidsmonitor is een instrument om beleving van de leefbaarheid te meten en te presenteren. Op basis van een schriftelijke vragenlijst kunnen bewoners hun mening geven over diverse thema’s aan de hand van vragen als ‘Hoe beoordeelt u uw buurt op het gebied van veiligheid?’ of ‘Wat vindt u van de kwaliteit van de winkels in uw buurt?’. Onderwerpen die in de vragenlijst aan de orde komen zijn woningen, de woonomgeving, het groen, speelvoorzieningen, scholen, winkels, diensten (gezondheid, bibliotheek, buurthuis), samenleven, betrokkenheid in de buurt, overlast, vervuiling, criminaliteit, veiligheid en verkeer.

 

De gemeente Culemborg is nu op zoek naar een alternatief voor het tot nu toe gehanteerde instrument van Rigo.

 

Afstudeeropdracht (HBO/universitair)

De gemeente Culemborg heeft een afstudeeropdracht voor een sociaal geograaf. De opdracht bestaat uit een aantal onderdelen:

>        Welke instrumenten binnen de gemeente Culemborg zijn tot nu toe ingezet om de leefbaarheid te meten?

>        Wat heeft de gemeente met de resultaten van het tevredenheidonderzoek gedaan? Op welke manier worden de resultaten gebruikt en bijvoorbeeld ingezet voor beleidsaanpassingen?

>        Welke andere meetinstrumenten zijn geschikt om beleving van leefbaarheid, veiligheid en andere aspecten in de wijken/bij de inwoners van Culemborg te meten?

>        Advies over welk instrument het meest geschikt is (prijs – kwaliteit verhouding) om de tevredenheid van burgers en hun om beleving van de leefbaarheid te meten?

 

Informatie

Neem voor meer informatie over deze opdracht contact op met Fikreta Ibrahimovic, wijkmanager, (0345) 477 700. Meer informatie over de gemeente Culemborg kun je vinden op www.culemborg.nl.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10780