De zorg voor veiligheid is één van de kerntaken van de overheid. Een veilig gevoel in huis, buurt en stad is een voorwaarde voor een prettig leven. Utrecht streeft daarom naar een stad waarin bewoners en gebruikers van de stad veilig zijn en zich veilig voelen. Dat doen we als gemeente samen met talrijke partners waaronder Openbaar Ministerie, politie, bewoners, ondernemers, welzijnsorganisaties, brandweer en scholen. Als trainee bij de eenheid Veiligheid kun je hieraan een bijdrage leveren.
Dit is het werk
Als trainee bij Veiligheid ondersteun je de eenheid Veiligheid bij:
- de regievoering op lokale veiligheid: je coördineert, organiseert en bewaakt de voortgang en kwaliteit van processen en projecten. Soms gaat het om specifieke dossiers zoals nazorg ex-gedetineerden of woninginbraak, soms wordt je ingezet voor wijkveiligheid in één van de tien wijken.
- het ontwikkelen en implementeren van beleid en aanpakken op het terrein van lokale veiligheid: je volgt en evalueert ontwikkelingen en draagt bouwstenen aan voor de ontwikkeling van beleid; je werkt mee aan voor de implementatie van beleid, signaleert knelpunten en draagt oplossingen aan.
- het adviseren op het terrein van lokale Veiligheid: je draagt bij aan evaluaties, rapportages en aanbevelingen.
- het ontwikkelen van interne en externe communicatie: je denkt mee met de communicatie-adviseurs over manieren van communiceren die het publiek vertrouwen in de overheid doet toenemen, je richt de website van Veiligheid in en actualiseert deze.
- actuele (crisis)situaties die zich voordoen.
Veiligheid raakt aan een groot aantal werkvelden van de gemeente. Daarnaast zijn er veel andere publieke en private organisaties actief op het gebied van veiligheid. Je leert daardoor zowel binnen als buiten de gemeente veel partners kennen. In de loop van je traineeship groei je in je taken en verantwoordelijkheden.
Tijdens het tweejarige traineeprogramma werk je gemiddeld 80-90 % van je tijd bij een organisatieonderdeel en besteed je 10-20 % van je tijd aan training, het opzetten van een project met je collega-trainees en netwerkbijeenkomsten.
In het traineeprogramma staan vaardigheden leren, kennis opdoen en werken aan je loopbaan centraal. Samen met je collega-trainees volg je een opleiding. Een deel van de opleiding is individueel; op die manier kan iedereen ook werken aan zijn persoonlijke ontwikkeling. Door de combinatie van het gezamenlijke én individuele karakter van het traineeprogramma kun je je ontwikkelen in de richting die voor jou het meest interessant is. Meer informatie vind je op www.utrecht.nl/trainee.
Plek in de organisatie
Als trainee Veiligheid kom je te werken bij de eenheid Veiligheid. Dit organisatieonderdeel is onderdeel van de Ontwikkelorganisatie van de gemeente Utrecht.
Taak van het organisatieonderdeel
De eenheid Veiligheid werkt rechtstreeks voor de Burgemeester (portefeuille veiligheid) en faciliteert het bestuurlijk proces.
De gemeentelijke veiligheidsorganisatie heeft twee
hoofddoelen:
1. Het verminderen van de criminaliteit en de
onveiligheidsgevoelens in de Utrechtse samenleving.
2. Het
voorkomen en bestrijden van incidenten, ordeverstoringen en crises.
Het werkveld wordt gekenmerkt door een groot aantal
spelers, zoals de politie, de brandweer, het openbaar ministerie, de
veiligheidsregio, Veiligheidshuis, maatschappelijke instellingen en
andere gemeentelijke organisatie onderdelen.
Media-aandacht,
bestuurlijke interventies en onvoorziene incidenten maken dynamiek en
flexibiliteit tot een vaste waarde in het dagelijks
werk.
Bij de eenheid Veiligheid werken ruim 50
medewerkers zowel in de wijken als centraal op stadsbrede thema's. Wij
willen resultaten boeken door samenwerking, door denken en doen met
elkaar te verbinden, door oog te hebben voor de effecten in de
samenleving van onze activiteiten en door ons stadsbestuur effectief
te ondersteunen.
Wij vinden dat goede collegiale verhoudingen,
openheid en gelijkwaardigheid, humor en relativeringsvermogen
bijdragen aan een motiverende werksfeer.
Op de vacaturesite www.utrecht.nl/vacatures > gemeentelijke organisatie > verschillende bedrijfsonderdelen kun je zien hoe de eenheid Veiligheid zich verhoudt tot de overige organisatieonderdelen van de gemeente Utrecht.
Dit breng je mee
Het traineeprogramma is bedoeld voor zo'n 8 pas afgestudeerden Masters en Bachelors. Ben je niet langer dan twee jaar afgestudeerd en heb je maximaal twee jaar werkervaring? Dan kom jij in aanmerking voor het traineeprogramma. De briefselectie zal plaatsvinden onder de mensen die aan bovenstaande eisen voldoen.
Jebent resultaatgericht, klantgericht en neemt initiatief. Je hebt een HBO- of Universitaire opleiding afgerond en aantoonbaar affiniteit met het brede werkveld van veiligheid. Je bent flexibel, stressbestendig en houdt van aanpakken. Je bent inzetbaar voor het brede scala aan beleid en activiteiten die horen bij het werkveld van veiligheid.
Daarnaast herken je je in de kernwaarden van onze organisatie: open, wendbaar, scherp en betrouwbaar.
Onze arbeidsvoorwaarden
Op de vacaturesite www.utrecht.nl/vacatures staat meer informatie over onze arbeidsvoorwaarden.
Meer informatie
Meer informatie over de functie? Neem contact op met Paul van Beijnum op telefoonnummer 030-286 9919.
Meer informatie over het traineeprogramma vind je op www.utrecht.nl/trainee of neem contact op met Irene Zorgman, Traineecoördinator. Bereikbaar op dinsdag, woensdag en donderdag via telefoonnummer 030-286 4841.
LET OP!
We vragen om bij je sollicitatie het speciaal voor de traineefunctie bestemde motivatieformulier in te vullen en met je cv en cijferlijst te uploaden.
Solliciteren doe je dus op de volgende manier:
1. Download het motivatieformulier, vul het in en sla het op
2. Klik op de button 'Direct solliciteren'
3. Upload je ingevulde motivatieformulier en je cijferlijst onder punt 2
4. Upload je CV onder punt 3
5. Vul de overige velden in en klik op de button 'Verstuur'
Wij vragen je uitdrukkelijk niet te solliciteren wanneer je meer dan twee jaar werkervaring hebt of op 1 oktober 2013 langer dan twee jaar afgestudeerd bent. De selectiegesprekken vinden plaats van 19 augustus t/m 6 september.