Quantcast
Channel: Vacatures op Gemeentebanen
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10780

Raadsadviseur - Gemeente Lelystad

$
0
0

Creatief, probleemoplossend en teamspirit? Dan is dit jouw vacature!

Schaal: 11
Startdatum: 1 september 2016
Afdeling: griffie

De (werkgever) raad
De raad heeft verschillende democratische rollen: volksvertegenwoordiging, kaderstelling en controleren. Op basis van alle informatie die raadsleden vanuit bv het college, de inwoners, instellingen, buurgemeenten, etc. krijgen, neemt de raad tijdens raadsvergaderingen besluiten voor alle inwoners van de gemeente Lelystad. De griffie ondersteunt en adviseert de raad bij deze besluitvorming. De raad is de werkgever van de griffie, anders dus dan het college van de ambtelijke organisatie. De werkgeverscommissie, bestaande uit 3 raadsleden, voert in naam van de raad het werkgeverschap praktisch uit m.b.t. de griffie. De raad bestaat momenteel uit 11 fracties.

De afdeling griffie
De griffie ondersteunt en adviseert een 35-tal raadsleden en (momenteel) 15 benoemde fractieassistenten. De griffie bevat de volgende functies: de raadsgriffier, adjunct-griffier, twee raadsadviseurs en 2 griffiemedewerkers. De raadsadviseurs werken nauw met elkaar samen en verdelen de taken zelf onderling, kijkend naar elkaars sterke punten, wensen en behoeften. De raadsgriffier is de leidinggevende van de afdeling griffie. Er is binnen de functies van de griffie onderscheid gemaakt in advisering en ondersteuning.

Wie ben jij?
Je bent een teamplayer die goed luistert, je bent een kritisch projectmatig werker en je weet makkelijk de verbinding te leggen tussen alle verschillende partijen. Je houdt van nature makkelijk contact met allerlei verschillende personen en bent diplomatiek. De griffie en raad zijn hierin jouw belangrijkste spelers, maar er is ook veelvuldig contact en afstemming nodig met inwoners, externen, leveranciers dan wel interne faciliterende afdelingen. Je moet binnen jouw projecten het belang, de eisen en wensen van de raad en griffie goed in ogenschouw hebben en houden, je moet doortastend zijn en van nature doorvragen zodat je de vraag achter de vraag krijgt te horen. Je straalt in woord en daad uit dat jij verantwoordelijk bent voor het eindresultaat binnen jouw taakgebieden.

Je bezit naast de algemene competenties: analytisch vermogen, samenwerken, pro actief, inventiviteit, organiserend vermogen en communicatieve vaardigheden, ook de volgende functie-specifieke competenties:
- Organisatiesensitiviteit
- Luisteren
- Omgevingsbewustzijn
- Overtuigingskracht
- Netwerkvaardigheden
- Visie ontwikkelen

Wat zijn jouw verantwoordelijkheden?
Je bent in deze functie verantwoordelijk voor een drietal taakgebieden:

1. Ondersteuning en advisering van de raad en zijn gremia
De raad heeft naast een besluitvormende raadsvergadering momenten waarop zij ondersteuning en advisering vragen van de griffie. Als raadsadviseur bereid je vergaderingen voor met en sta je de voorzitter bij tijdens de vergadering en handel je de vergadering verder logistiek af. Voor jou zal dit voornamelijk tijdens de BOB-sessies zijn, bij de buitenraad en eventuele werkgroepen. De buitenraad heeft als doel ‘een ontmoetingsplaats te zijn waarbij met regelmaat ruimte en tijd wordt gecreëerd voor openheid, dialoog en verbinding tussen lokale politiek en inwoners in een informele setting’. Je bent secretaris en eerste adviseur van deze commissies en raadsactiviteiten.

2. Aandachtsgebieden signaleren en verbeteren voor raad en griffie
Het is jouw verantwoordelijkheid dat inwoners de raad steeds beter weten te vinden en zorgt ervoor dat raadsleden op een gemakkelijke manier in contact kunnen komen met inwoners. ‘De ervaren kloof’ tussen burger en politiek is een thema waarin de raad regelmatig actie wil ondernemen om te proberen dit te verkleinen. Voor dit type aandachtsgebieden geldt dat jij hierover ideeën hebt, die je voorstelt, uitwerkt en inzet.
Je bent in staat je vast te bijten in flankerende vraagstukken en kunt deze helder op papier zetten en uitzetten en voelt je verantwoordelijk voor een goede implementatie. Je hebt ervaring met en kennis van de gebieden participatie en communicatie. Creativiteit hierin heb je te over. Je kunt de uitvoering, de risico’s en de evaluatie van deze thema’s managen voor de raad en komt met vernieuwende ideeën hierin. Je bent een volwaardige gesprekspartner voor de pers, bewoners en collega’s en stuurt jezelf en collega’s op resultaat.

3. Procesmanagement: ontwikkelen, innoveren en bewaken van procedures en processen
Binnen de griffie en raad zijn er de afgelopen jaren veel veranderingen geweest op het gebied van communicatie en participatie. Je hebt een brede visie m.b.t. die gebieden en werkt deze verder uit. Er staan diverse projecten op stapel voor (door)ontwikkeling. Een greep hieruit:
- Een integrale burger/overheidsparticipatienota samen met de ambtelijke organisatie voor raad én college
- Bevorderen van eenheid van bestuur
- Gast van de raad
- Verkiezingen (elke 4 jaar)

Wij vragen van jou dat je (snel) een beeld hebt bij wat met bovenstaande wordt bedoeld. Je bent de vertaler van de raadswensen naar de buitenwereld en vice versa en hebt hiervoor de juiste contacten. Als projectleider en onderzoeker initieer, ontwikkel en evalueer je zelfstandig participatie- en communicatieprojecten. Daarbij geef je leiding aan deze projecten en processen en draag je zorg voor het bewaken en verbeteren van de bestaande systemen. Je ondersteunt de raad in de voorlichting en communicatie richting inwoners, maatschappelijke instellingen en de ambtelijke organisatie. En je levert een bijdrage aan het creëren van draagvlak bij de bestuursorganen voor nieuwe communicatieontwikkelingen binnen de politiek bestuurlijke context.

Verdere vereisten
Je werkzaamheden lopen gedeeltelijk door elkaar heen en zullen daardoor een zeer flexibele opstelling vragen qua ‘het kunnen switchen van onderwerp, maar toch het overzicht houden’ en qua tijdbesteding. De ene week is voor deze functie meer uren nodig dan voor de andere week, maar gemiddeld over het jaar gaat het om 28 uur per week. De werkzaamheden vragen ook jouw aanwezigheid tijdens avondwerkzaamheden. Goed plannen is dus een must. Het is een uitdagende klus met veel autonomie!

Je participeert in netwerken en onderhoudt contacten op verschillende niveaus en bent het eerste aanspreekpunt voor de gebieden communicatie en participatie. Je hebt een afgeronde WO opleiding, ervaring en aanvullende kennis binnen het vakgebied en kennis van bestuurlijke- en beleidsprocessen. Je hebt kennis van de gemeentelijke organisatie en haar producten en van de maatschappelijke omgeving van de gemeente en de raad.

Interesse?
Stuur je cv en motivatie naar N.mosterman@lelystad.nl. Reageren kan tot en met 1 mei. Op woensdag 11 mei vindt de eerste en op woensdag 18 mei de tweede gespreksronde plaats, waarna nog een assessment gevraagd kan worden in week 21. Voor meer informatie zie het (verouderde) functieprofiel ‘raadsadviseur communicatie’ en www.lelystad.nl/raad. Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met de raadsgriffier Nancy Mosterman via 06-55777597 of via de mail (voorkeur, vermeld s.v.p. contactgegevens).

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld!

Online solliciteren & meer informatie
Interesse in deze functie? Solliciteer dan direct online of neem voor meer informatie contact op met mw. Yvonne Heinrichs van Gemeente Lelystad (tel. 0320-278698).


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10780