De gemeenten Culemborg, Geldermalsen en Tiel (CGT) hebben besloten om samen te werken op de bedrijfsvoeringsonderdelen Informatiemanagement & ICT, Financiën en Personeel & Organisatie. De focus voor de samenwerking ligt de komende tijd op de drie genoemde gebieden, waarbij een verbreding naar meer PIJOFACH onderdelen tot de mogelijkheden behoort. De samenwerking start per 1 januari 2014. De eerste twee jaar is Culemborg de standplaats. Per direct zijn we voor deze nieuw te vormen ondersteuningsorganisatie CGT op zoek naar de volgende beoogd manager:
AFDELINGSMANAGER FINANCIËN (32-36 uur)
Context
Deze nieuwe organisatie zal worden vormgegeven als een gezamenlijke ondersteuningsorganisatie, het is de bedoeling dit om te zetten naar een zogenaamd “gemeenschappelijk orgaan voor bedrijfsvoeringstaken”. Dit is een nieuwe rechtsvorm die naar verwachting 1 juli 2014 beschikbaar is. Tot die tijd geldt een samenwerkingsovereenkomst en blijven medewerkers in dienst van de eigen gemeente. De beoogd managers vervullen tot die tijd de rol van kwartiermaker voor het bouwen van de eigen afdeling. Voor de sturing op het bouwen van de gehele organisatie wordt een kwartiermaker / algemeen manager benoemd. Alle betrokken medewerkers worden gezamenlijk gehuisvest in het gemeentehuis van Culemborg.
De ondersteuningsorganisatie CGT krijgt een managementteam bestaande uit de kwartiermaker / algemeen manager van de gehele ondersteuningsorganisatie en de managers IM/ICT, Financiën en P&O. De vormgeving en aansturing van de verschillende afdelingen mag verschillen en de inhoud van de onderdelen bepaalt de vormgeving en aansturing (incl. hulpstructuur). In totaal bestaat de ondersteuningsorganisatie – op dit moment – uit 110 fte. Deze is als volgt verdeeld over de afdelingen: IM/ICT ca. 50 fte, Financiën ca. 40 fte en P&O ca. 20 fte.
De afdelingsmanagers worden aangestuurd door de kwartiermaker/algemeen manager, die verantwoordelijk is voor de gehele doorontwikkeling van de ondersteuningsorganisatie CGT. Een stuurgroep stuurt de kwartiermaker / algemeen manager en zijn/haar ondersteuningsorganisatie aan. Bij aanvang bestaat de stuurgroep uit de gemeentesecretarissen en portefeuillehouders van de drie gemeenten. Elke moederorganisatie heeft een “contactfunctionaris” waarbij de afstemming met de ondersteuningsorganisatie is belegd. De afdelingsmanagers hebben, samen met de kwartiermaker / algemeen manager, een belangrijke rol in het relatiemanagement met de moederorganisaties.
Bent u een gedreven resultaatgerichte peoplemanager met affiniteit met genoemde vakgebieden? En bent u enthousiast en gemotiveerd om te werken aan de bouw van de ondersteuningsorganisatie CGT en wilt u daarin zelf het goede voorbeeld geven? Lees dan verder!
Functie
Samen met de kwartiermaker / algemeen manager zullen de afdelingsmanagers de komende jaren de ondersteuningsorganisatie CGT gaan bouwen, waarbij ze met name verantwoordelijk zijn voor de vorming en doorontwikkeling van de eigen afdeling en het leggen van een fundament voor integrale dienstverlening. In eerste instantie is vooral belangrijk dat de medewerkers van de drie gemeenten op eenzelfde manier gaan werken, allereerst op hun vakgebied en dat de basis van de organisatie wordt gebouwd. Om die reden is de focus bij de start standaardiseren en harmoniseren. Het uitgangspunt is integrale dienstverlening waarbij de klant centraal staat. Dit betekent met enthousiasme sturen op proces, resultaten en het creëren van een prettige werkstijl waarin medewerkers zelf verantwoordelijk zijn voor die resultaten in een hierbij passende, moderne werkomgeving. De afdelingsmanager brengt de ondersteuningsorganisatie CGT verder tot ontwikkeling. Hij/zij geeft zelf het goede voorbeeld en ontwikkelt de medewerkers op de gebieden:
- Taak-/proces-/resultaatgerichte ontwikkeling en sturing: procesinzicht, probleemoplossend vermogen, integraal denken, inzetbaarheid en resultaatgericht werken.
- Relationele ontwikkeling: het vergroten van de interne effectiviteit en samenwerkingsgedrag met anderen.
De afdelingsmanager heeft de volgende taken:
- Is op het werkgebied van de afdeling verantwoordelijk voor de afstemming met de deelnemende organisaties en de inzet van personele capaciteit voor deze organisaties.
- Vertaalt van strategische en tactische doelen naar integraal afgestemde (jaar)plannen en resultaatopdrachten voor medewerkers en het sturen op de realisatie ervan.
- Is integraal verantwoordelijk voor alle managementtaken van de afdeling, draagt zorg voor de gewenste kwalitatieve en kwantitatieve bezetting en de randvoorwaarden waarbinnen de medewerkers functioneren.
- Draagt zorg voor innovatie en ontwikkeling van de afdeling en de medewerkers.
- Is eindverantwoordelijk voor de inhoud, kwaliteit en dienstverlening op het desbetreffende werkterrein.
- Levert vanuit een integrale visie een bijdrage aan de ontwikkeling van de strategie van de organisatie. Als lid van het MT geeft de afdelingsmanager mede invulling aan de (verdere) ontwikkeling van de ondersteuningsorganisatie CGT en de implementatie van de verandering, waarbij de organisatiecultuur een belangrijke rol speelt.
- Coacht en adviseert medewerkers.
- Voert HRM-gesprekken met de medewerkers van de afdeling (IM/ICT en Financiën krijgen een
hulpstructuur).
- Draagt zorg voor de uitvoering van de bedrijfsvoeringstaken.
Profiel
De afdelingsmanager beschikt over de volgende competenties:
- besluitvaardigheid/daadkracht
- ontwikkelen van anderen/coachen
- visie
- gedrevenheid
- ondernemerschap
- contextgerichtheid en –sensitiviteit
- communicatief
De afdelingsmanager is een gedreven peoplemanager met affiniteit voor het vakgebied van de afdeling, die tevens in staat is om tot integrale producten te komen. De afdelingsmanager weet een goede balans te vinden tussen mensgericht en resultaatgericht leiderschap en houdt zich slechts op hoofdlijnen bezig met de inhoud. Tijdens de (op)bouw zal de personele component een belangrijke plaats innemen. De afdelingsmanager krijgt te maken met medewerkers uit verschillende organisaties met verschillende achtergronden. Van de afdelingsmanager wordt een actieve bijdrage verwacht aan het creëren van een collegiale werksfeer en een veilige werkomgeving voor de medewerkers van de ondersteuningsorganisatie CGT.
Functie-eisen
Opleiding, kennis en ervaring:
- HBO werk- en denkniveau
- Relevante managementervaring binnen een of meer moederorganisaties
- Aantoonbare ervaring in het coachend leidinggeven
- Affiniteit met en ervaring op het werkterrein van de afdeling
- Inzicht in maatschappelijke, bestuurlijke en politieke verhoudingen
Wat wij bieden
De functie van afdelingsmanager is nog niet gewaardeerd. Vooralsnog wordt uitgegaan van een indicatieve inschaling in functieschaal 12 van de CAR-UWO. Het betreft vooralsnog een aanstelling voor een periode van twee jaar. Na een jaar vindt een evaluatie met beoordeling plaats.
Gegeven de mogelijke ontwikkelingen in de samenwerking (uitbreiding met meerdere uitvoeringenstaken en/of met meerdere gemeenten) wordt van de afdelingsmanagers de bereidheid gevraagd om waar nodig tussentijds en/of tijdelijk van afdeling te wisselen (roulatie) of aan meerdere afdelingen leiding te geven.
Reactie en informatie
Hebt u vragen over de functie kwartiermaker/algemeen manager, stel deze dan aan Peter van der Veer, gemeentesecretaris van Culemborg via P.vd.Veer@Culemborg.nl
Uw sollicitatiebrief met curriculum vitae kunt u vóór 8 januari 2014 sturen aan de gemeente Culemborg, advies en administratie P&O, t.a.v. Jos Verwaaijen, Postbus 136, 4100 AC Culemborg of mail naar J.Verwaaijen@Culemborg.nlo.v.v. vacature afdelingsmanager financiën.
Een (ontwikkel)assessment kan deel uitmaken van deze procedure.
Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.