Het domein Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente heeft te maken met grote veranderingen. De uitvoering van de Participatiewet, de Jeugdzorg en van grote delen van de AWBZ wordt overgeheveld van het rijk naar de gemeente. Het domein is dan ook volop in beweging om de nieuwe taken en verantwoordelijkheden te kunnen opvangen. Als gemeente doen wij een groter beroep op de eigen kracht van individuele mensen en hun sociale omgeving. Dit beleidsmatige uitgangspunt vraagt om een cultuurverandering in de uitvoering en in het gesprek met het individu. Dat geldt zowel voor partijen buiten als binnen de gemeentelijke organisatie. Het vereist een andere focus; van zorgen voor naar zorgen dat, van regeling naar oplossing en van specialist naar generalist.
De nieuwe organisatie is een weerslag van genoemde uitgangspunten De verschillende taken en rollen hebben in de sectoren een plek krijgen. Voor de taken is onderscheid gemaakt tussen het collectief en het individu op huishoudniveau. Voor de rollen onderscheiden we de rol van opdrachtgever en opdrachtnemer. Deze splitsing maakt interne sturing makkelijker, biedt duidelijkheid voor medewerkers en vergroot de uitvoeringskracht van de organisatie als geheel.
De functie
De afdeling Informatievoorziening en processen speelt een grote rol bij het realiseren van de beoogde verandering. Informatievoorziening heeft hierin een faciliterende rol maar zorgt ook voor doorbraak en innovatie.
Belangrijke thema's op het gebied van informatievoorziening zijn o.a. gegevensuitwisseling, informatiebehoefte binnen de gehele keten incl. ketenpartners, sturings- en beleidsinformatie, digitale zelfredzaamheid.
Taken en verantwoordelijkheden:
Het realiseren van een optimale informatievoorziening die bijdraagt aan de organisatie ontwikkeling.
- Je vertaalt de uitgangspunten in samenhang met de bedrijfsprocessen naar een concrete informatiebehoefte en zorgt voor de realisatie van passende informatievoorziening,
- Je formuleert opdrachten, stelt plannen van aanpak op en brengt in beeld welke middelen er nodig zijn voor de realisatie,
- Monitort actief de voortgang, stelt planning bij veranderingen in de omgeving en spreekt mensen aan als afspraken niet worden nagekomen.
- Je fungeert als specialist, betrouwbare (inspiratie)bron en sparringpartner voor de sector, leveranciers en partners,
- Je volgt nauwlettend relevante ontwikkelingen in de IT en decentralisaties, beoordeelt deze op relevantie en vertaalt deze naar beleid en opdrachten,
- Je borgt de continuïteit, integriteit, veiligheid en toegankelijkheid van de informatiesystemen,
- Je denkt actief mee bij het procesontwerp en geeft actie sturing op de mogelijkheden van IT.
Je profiel
Je bent in staat om snel tot de kern van het probleem te komen en komt met mogelijke oplosingen. Maakt duidelijk onderscheid tussen hoofd- en bijzaak en je bent instaat om je los te maken van de inhoud en de grote lijnen en het totale proces te overzien. Je hebt een hands-on mentatliteit, weet helder prioriteiten te stellen en bent sterk gericht op het behalen van resultaten. Innoveren, samenwerken en verbindingen zijn belangrijke competenties die jij bezit.
- WO werk- en denkniveau met enkele jaren relevante werkervaring
- HBO/WO bedrijfskundige informatica of vergelijkbaar
- Kennis van het vakgebied informatie- en procesmanagement
Ons aanbod
Het salaris is van ? 3.077,- tot ?4.489,- (schaal 11, obv 36 uur). Inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring, inschaling in de aanloopschaal is mogelijk. Interessante secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een 36-urige werkweek, eindejaaruitkering, flexibiliteit in arbeidstijden en een uitstekende pensioenvoorziening maken het pakket compleet. De gemeente Zaanstad is goed bereikbaar per openbaar vervoer. Solliciteer direct via www.werkenbijzaanstad.nl.
Contact Informatie
Bel voor inhoudelijke vragen met Mark Smit of voor vragen over de procedure met Jana Fietkau. De sluitingsdatum voor deze vacature is 15 juni 2014.
Een assessment kan onderdeel zijn van de sollicitatieprocedure.
Klik hier om te solliciteren.